| poezja | |
|
|
Autor | Wiadomość |
---|
Ruda Pająk swojak
Liczba postów : 366 Join date : 24/09/2011 Age : 43 Skąd : ona jest ze snu a ubrana w codzienność
| Temat: poezja Pon 24 Paź 2011, 12:56 | |
| Ulotność trwałości
Trwam…. Kroplą rosy na twoim kapeluszu spływam… cienkim strumieniem gdy pobudzasz me zmysły gotuję się… w pożądaniu dotykając twej skóry paruję… ulatniam się… …znikam
* * *
Granice niepokoju
Brzęk tłuczonego szkła Znów szklanka całuje podłogę Plama z kawy Zepsuty zegar odmierza minuty Kolejny dzień bez budzika Zapach przypalonych uczuć Smak przesolonych myśli Nic nie wychodzi Tylko jedno Tak zwyczajnie Każdego dnia Przekraczam granice niepokoju Bez paszportu
* * *
Na krawędzi
Tępym ołówkiem szkicuję portrety Na każdym z nich rozlewam atrament Jako wspomnienie, jako testament Zmarłej przed laty kobiety
Świeczki płoną słabym płomieniem Stojąc rzędem na krawędzi duszy W tej martwej pustce i ciągłej głuszy Już tylko wiatr jest westchnieniem
Zamykam oczy zmęczone zmrokiem Staram się pojąć ten dziwny dzień Odchodzę trochę niepewnym krokiem
Za mną podąża mój blady cień Ostatni raz rzucam okiem Na spustoszałą, ciemną sień
* * *
Koniec lata
ramiona wspomnień sięgają daleko jakby nie miały końca zmęczone dłonie próbują schwytać szkice dawnych chwil
oczy błagają skrycie o jeszcze jeden promień słońca próbując na siłę wskrzesić żar minionych dni
z lustra spogląda zmarszczka nieśmiało , z wielkim żalem kryjąc swe jestestwo pod zasłoną rzęs
tylko patrzeć jak włosy okryją się szalem zwiędła dłoń obetrze zagubioną łzę
* * *
Anioły zeszły na ziemię
Zstąpiły na Ziemię Skrzydłami wzburzyły ocean Anioły…
Kroczyły dumnie Wzrokiem szukając wybrańca Anioły…
Mówiły szeptem W rękach trzymały sztylety Anioły…
…śmierci
* * *
Boję się ciemności która widzę zamykając oczy Boję się światła które mnie oślepia Szukam świata na granicy na granicy świateł i cieni Szukam miłości prawdziwej która ukaże mi wszelkie radości życia Miłości która ukaże mi piękną stronę śmierci | |
|
| |
zuzia Pająk swojak
Liczba postów : 226 Join date : 27/09/2011 Age : 71 Skąd : Warszawa - Sieraków
| Temat: Re: poezja Wto 25 Paź 2011, 05:40 | |
| Najbardziej podobał mi się wiersz "koniec lata". Jest w nim lęk przed przemijaniem, ale zarazem pewna rezygnacja i przekonanie, że nic nas już nie czeka za zakrętem zmarszczki Zresztą wszystkie wiersze podszyte są taką mgłą smutku. Są piękne, bardzo przejmujące. Chętnie bym przeczytała coś weselszego :bom Naprzykład o dzieciach, przecież są radością Twojego życia | |
|
| |
Martti Ćma nocna
Liczba postów : 158 Join date : 26/09/2011 Age : 37 Skąd : Olsztyn
| Temat: Re: poezja Pon 07 Lis 2011, 17:49 | |
| Najbardziej przemawia do mnie wiersz " Granice niepokoju", dużo ciekawych metafor i interesujące puenta. Zaciekawił mnie również wiersz " Na krawędzi", choć trochę odrobinę irytują mnie niektóre rymy (cień-sień...) ale budujesz w nim niezły klimat, taki z lekką dozą niepokoju. Moją uwagę zwrócił również " Koniec lata" - bardzo ładnie prezentuje się jako całość, w kilku zaledwie wersach poruszyłaś bardzo trudną tematykę i wyszło Ci to całkiem nieźle Te trzy powyższe moim zdaniem są najlepsze i takich chciałbym czytać jak najwięcej Pozostałe są bardzo subtelne, ale wydaje mi się, że dużo mniej wnoszą do Twojej twórczości. Tyle ode mnie Pozdrawiam! | |
|
| |
abigail Pająk swojak
Liczba postów : 381 Join date : 25/09/2011 Age : 51 Skąd : Trzeci strych na lewo
| Temat: Re: poezja Wto 08 Lis 2011, 21:10 | |
| Bardzo proszę o jakiś jeszcze skrawek poezji?... | |
|
| |
Medart Ćma nocna
Liczba postów : 121 Join date : 27/09/2011 Age : 51 Skąd : z przestrzeni między słowami...
| Temat: Re: poezja Czw 10 Lis 2011, 10:41 | |
| Zdecydowanie Granice niepokoju Odnajduję się w tym bez przewodnika i mapy. | |
|
| |
Martti Ćma nocna
Liczba postów : 158 Join date : 26/09/2011 Age : 37 Skąd : Olsztyn
| Temat: Re: poezja Czw 10 Lis 2011, 17:02 | |
| też poproszę jeszcze A Granice niepokoju jest świetny, czytam, czytam i nadal się zachwycam | |
|
| |
Nika Pyłek kurzu
Liczba postów : 9 Join date : 01/10/2011 Age : 34 Skąd : Varsovia
| Temat: Re: poezja Wto 15 Lis 2011, 21:09 | |
| W zasadzie nie umiem pisać pochlebnych opinii, więc krótko:
Bardzo lubię czytać to, co piszesz, jest w twoich tekstach coś, co do mnie bardzo przemawia. | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
Liczba postów : 366 Join date : 24/09/2011 Age : 43 Skąd : ona jest ze snu a ubrana w codzienność
| Temat: Re: poezja Sro 28 Gru 2011, 22:06 | |
| Przeglądałam swoje wiersze i znalazłam ten. Czy ktoś go pamięta wIoSna
Słońce ze snu się zerwało Oczy swe przetarło mgliste Bo na IoS dziś ujrzało Rzeczy niezbyt oczywiste
Na kamieniu jakaś postać Bardzo mocno rozmarzona Polskim Wieszczem pragnie zostać? Nie…to jest rozzamyślona
Gdzieś na samym czubku drzewa Kontur widać czyjś rozmyty Flaga w ręku mu powiewa To nasz Piotr zdobywa szczyty
A po drzewie ciągle gania Raz do dołu raz na górę Nie, to nie jest żadna łania Ruda bawi się w wiewiórę
Martijn stoi nieco z boku Minę bardzo dumną zrobił Bo dziś w całym tym natłoku Właśnie on Marzannę dobił
Abi wciąż rozpromieniona W baziach cała pstryka fotki Z tej ekipy tylko ona Aż tak bardzo kocha kotki
Gish uważnie obserwował Co się dzieje z naszym światem W końcu uśmiech podarował Myśląc co to będzie latem
Niecodzienne to zdarzenie Co ma miejsce w IoSu świecie Jednak ma wytłumaczenie W końcu mamy kwiecień -plecień
Chyle czoła przed wszystkimi Jeśli ktoś jest urażony Że się w wierszu tym znajduje Lub nie został umieszczony
| |
|
| |
zuzia Pająk swojak
Liczba postów : 226 Join date : 27/09/2011 Age : 71 Skąd : Warszawa - Sieraków
| Temat: Re: poezja Czw 29 Gru 2011, 07:56 | |
| | |
|
| |
Dziki Piotrek Pająk swojak
Liczba postów : 221 Join date : 27/09/2011 Skąd : Żywiec
| Temat: Re: poezja Pią 30 Gru 2011, 10:28 | |
| O jaki fajny portret IoSowców. Do tego jeszcze Twoje grafiki z postaciami i całkiem przyjemna prezentacja grupy | |
|
| |
abigail Pająk swojak
Liczba postów : 381 Join date : 25/09/2011 Age : 51 Skąd : Trzeci strych na lewo
| Temat: Re: poezja Pią 30 Gru 2011, 14:11 | |
| Cudny wierszyk . Bardzo ładne rymy i rytm... | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
| Temat: Re: poezja Pią 30 Gru 2011, 15:04 | |
| To może napiszę jeszcze jeden i Zuzia wtedy tez będzie | |
|
| |
abigail Pająk swojak
| Temat: Re: poezja Pią 30 Gru 2011, 17:17 | |
| No . Napisz | |
|
| |
wiedzma65 Skrawek sukna
Liczba postów : 16 Join date : 13/12/2011
| Temat: Re: poezja Nie 08 Sty 2012, 17:24 | |
| mnie też nie ma spoko fajny | |
|
| |
Medart Ćma nocna
Liczba postów : 121 Join date : 27/09/2011 Age : 51 Skąd : z przestrzeni między słowami...
| Temat: Re: poezja Nie 08 Sty 2012, 19:51 | |
| Taaa...w ostatecznym rozrachunku Gish podarował...specyficzny rodzaj uśmiechu. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: poezja | |
| |
|
| |
| poezja | |
|