| Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 | |
|
|
|
Autor | Wiadomość |
---|
abigail Pająk swojak
Liczba postów : 381 Join date : 25/09/2011 Age : 51 Skąd : Trzeci strych na lewo
| Temat: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Czw 03 Lis 2011, 22:08 | |
| Bardzo brakuje mi weny i inspiracji... Ogłaszam więc konkurs na dueto-tryptyk. Może być w formie obrazu (rysunek, fotografia), może być w formie poezji, może też być w formie prozy, warunek jest taki, że oprócz formy podstawowej musi być coś plus. Jeśli obraz to dwa i tekst (poezja lub proza), może być historia obrazów na przykład, jeśli poezja to dwa wiersze i proza lub obraz, jeśli proza to też dwa krótkie!!! opowiadania (max 500 wyrazów na utwór...) plus poezja lub obraz. Można również mieszać style, formy itd... Czyli np. przedstawić obraz z naniesionym tekstem , albo utwór prozą z dwoma wierszami... Itd... . Tematyka dowolna. Wiem, że nie jest to łatwe zadanie, ale... Czas do 30 listopada 2011. Zwycięzca zostanie wyłoniony w drodze głosowania za pomocą ankiety między 1, a 10 grudnia. W nagrodę książka. Jaka, się okaże. Zostanie wysłana przed świętami Do dzieła | |
|
| |
zuzia Pająk swojak
Liczba postów : 226 Join date : 27/09/2011 Age : 71 Skąd : Warszawa - Sieraków
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Czw 17 Lis 2011, 16:44 | |
| Abi, gdzie należy umieścić ewentualny zestaw konkursowy? Czy po upływie 2 tygodni dostałaś chociaż jedną pracę? Mam wrażenie, że trochę wystraszyłaś kandydatów Ciężko wydusić z naszego Strychu jeden wiersz konkursowy a ty Ty i poezja, i proza, o obrazach nie wspomnę Ale może panikuję | |
|
| |
Martti Ćma nocna
Liczba postów : 158 Join date : 26/09/2011 Age : 37 Skąd : Olsztyn
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Czw 17 Lis 2011, 20:16 | |
| mi chodzi ten konkurs po głowie, ale nie wiem kiedy wenę zbiorę aczkolwiek pamiętam, że jest i o terminie ... może się uda, ale brak mi jeszcze pomysła, choć wiem juz w jakiej formie chciałbym umieścić tryptyk. | |
|
| |
abigail Pająk swojak
Liczba postów : 381 Join date : 25/09/2011 Age : 51 Skąd : Trzeci strych na lewo
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Pią 18 Lis 2011, 21:37 | |
| Zuziu to nic strasznego... Ale nie wiem, czy nie trzeba będzie przedłużyć...
Prace? No myślałam, żeby tu może? | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
Liczba postów : 366 Join date : 24/09/2011 Age : 43 Skąd : ona jest ze snu a ubrana w codzienność
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Pią 18 Lis 2011, 21:59 | |
| Ja poproszę o przedłużenie | |
|
| |
abigail Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Pią 18 Lis 2011, 22:45 | |
| Dobrze . Zobaczymy czy komuś się uda do 30 listopada? Ale ewentualnie do końca roku co? | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
Liczba postów : 366 Join date : 24/09/2011 Age : 43 Skąd : ona jest ze snu a ubrana w codzienność
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 19 Lis 2011, 07:43 | |
| Ja raczej myślałam do Mikołajek | |
|
| |
KondzX Skrawek sukna
Liczba postów : 26 Join date : 12/10/2011 Age : 30
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 19 Lis 2011, 13:13 | |
| Ja też mam ochotę coś napisać W sumie coś tam już mam, muszę tylko dopełnić to dwoma utworami. | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 19 Lis 2011, 17:21 | |
| A czy może być to w takiej formie:jeden obraz w którym zawarte są dwa obrazy i wiersz? | |
|
| |
abigail Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 19 Lis 2011, 17:32 | |
| A może | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 19 Lis 2011, 18:23 | |
| A no to ja już mam tylko może jeszcze nie będę wstawiać ,bo będzie taki samotny | |
|
| |
zuzia Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 19 Lis 2011, 18:27 | |
| MĄDRALA, idziesz na łatwiznę. Ja nie mam ani talentu ani możliwości obrazowych i z góry mam przechlapane Muszę napisać jedną prozę i dwa wiersz albo odwrotnie A ty pstryk i już cudo Protestuję | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 19 Lis 2011, 18:46 | |
| Nie takie znowu pstryk. Cały dzień myślałam.Trzy godziny pracowałam z małymi przerwami a i tak nie do końca jestem zadowolona bo mam problemy z pisaniem wierszy a ten wiersz powstawał razem z obrazem więc nie wiem. Sami ocenicie. A z Twoim talentem Zuziu na pewno szybko się z tym uporasz.
To mam wstawić? bo dla mnie w sumie bez różnicy tylko nie chce poganiać | |
|
| |
zuzia Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 19 Lis 2011, 19:15 | |
| | |
|
| |
zuzia Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 19 Lis 2011, 19:53 | |
| Jak ja Was lubię straszyć
UMARŁ ŚWIAT NIECH ŻYJE ŚWIAT
Czerwcowe słońce ciepłymi falami zapachów otulało moją napiętą jak struna postać. Patrzyłam na ciemną linię lasu, zielone pola przecięte niebieską wstążką kanału i strach jak niewidzialne więzy zaciskał mi krtań, wibrował w ciężko dyszącej piersi. Ten sielski obrazek zasnuwała gdzieś na krańcach świadomości mgła panicznego lęku, biła ciężkim rytmem chorego ,starego serca. Budziłam się z krzykiem, zlana potem i drżąca od nieznanego niebezpieczeństwa. Już od kilku lat miałam nadzieję, że ten dziwny, straszny sen był tylko refleksem moich ciężkich przeżyć .Niestety, wracał jak bumerang, niszcząc wypracowany spokój i złudny polor stabilizacji. Właściwie były dwa sny. Jeden z tym pięknym czerwcowym dniem, drugi natomiast ukazywał już konkret sennej zmory z pierwszego. Cała okolica zalana po horyzont ciemną, zbełtaną masą wody. Mała tratwa, sklecona z wejściowych drzwi i mocny drążek wciśnięty w środek szpary wydłubanej tępą siekierką był jedynym elementem dającym nadzieję na pozostanie na powierzchni tego koszmaru. Moja córka przytulona do drążka, zawinięta w kilka kołder i ja stojąca na brzegu tratwy, usiłująca drugim drążkiem sterować w stronę ledwo widocznych wzgórz. Na najwyższym stała przeciwpożarowa wieża zbudowana z solidnych belek. Była naszą nadzieją, ale gdy już dobijałam do jej śliskich stopni, sen kończył się, a ja jęcząc długo leżałam nie mogąc zasnąć. I tak mijały kolejne lata, kolejne czerwce, świat od czasu do czasu potrząsał straszakiem powodzi, trzęsień ziemi i wybuchami wulkanów. Obrastałam w coraz ładniejsze wnętrza, droższe i wygodniejsze meble, stosy interesujących książek i bardziej markowe ciuchy. Moja córka stawała się wyższa, ładniejsza i bardziej przemądrzała /jakby to było jeszcze możliwe/. Sny śniły mi się całkiem normalne, a czasami nawet bardzo nieprzyzwoite. Do dziś! Zapadłam w sen, mimo wszelkich prób utrzymania świadomości. Znów stałam przed domem na wzgórzu /jeszcze go nie zbudowałam i raczej było to mało prawdopodobne/. Słońce zachodziło czerwoną łuną, ciemne chmury chowały się gdzieś pod horyzontem i tylko cienkie smugi cięły szkarłatną kulę na pojedyncze plasterki. Ostatni goście machali w moją stronę a ja po raz setny zaśpiewałam –jak ja nie lubię zmywać . Moja córka krzyknęła z głębi pokoju – na imieniny kupię ci wreszcie zmywarkę! Akurat..sama sobie kupię. Jak to bywa we śnie, przeskoczyłam tą nielubianą czynność .Cały czas miałam świadomość snu, najdziwniejszy był jednak brak tego potwornego strachu. Ucieszyłam się, wszystko będzie dobrze. Nie było dobrze! Szłam korytarzem nadsłuchując i dopiero po chwili zorientowałam się w czym rzecz. Było cicho, za cicho! Wieś w czerwcową noc to cała gama dźwięków. Psy szczekają, świergolą nocne ptaki, samochody wracają po całodniowych balangach, głośny śmiech młodych przetacza się po oknach otwartych na świeże powietrze końca wiosny. Ja nie słyszałam nic. Karolina spała na piętrze, zawsze wierciła się na tym antycznym łóżku, trzeszczało jak najstarsza teściowa. Cisza otaczała mnie jak kokon olbrzymiej larwy. Otworzyłam szerokie, podwójne drzwi, zeszłam po schodach tarasu i popatrzyłam w kierunku wsi. Światła głównej ulicy ledwo przebijały się przez gęstą mgłę. Co dziwniejsze, tumany kończyły się tuż pod bramą naszego podwórka. Nogi zatrzęsły pode mną, nie to nie nogi, to ziemia zadrgała jakby olbrzymi kret próbował uwolnić się i zrobić wielki kopiec na moim zadbanym trawniku. Po chwili kret przesunął się w stronę wsi, urósł i nagle domy moich sąsiadów i rodziny z bezszelestnym, miękkim wdziękiem dobranocki zaczęły zapadać się w głąb ziemi. Wysokie drzewa i betonowe słupy elektrycznej trakcji przez chwilę wynurzały się z głębin, sypiąc ciemnym pióropuszem ziemi, a potem spływały w głąb olbrzymiego kanionu który kilka sekund wcześniej był moją rodzinną wioską. Na szczęście obudziłam się…. Na szczęście? --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ARMAGEDON – 10.000 lat p.n.e.
Czy widzisz Tiamat to co ja czy widzisz senny koszmar na krańcach widnokręgu Orion ucieka przed Wielkiego Wozu przeznaczeniem Selene potrząsa gwiazdami jak figowym drzewkiem
niebo zwinęło kotarę czerni złotym pyłem sypnęło w oczy dinozaurom oślepiło mamuty , obudziło szablo zębne tygrysy i uderzył piorunem w twoje trzewia Tiamat
zadrżały i pękły twoje piersi bluznęły ogniem usta, nozdrza parą w stratosferę uniosły oceanów falę jak surfing podniebny a w puste dno meteory uderzały bezgłośnym staccato
czarnym woalem zakryłaś popiołem zadusznym posypałaś żywe i nieżywe śniegiem budujesz grobowiec pod lodowcem białym wschody i zachody zabrałaś, zielone w błoto czasu odpłynęło
Twój Armagedon na tysiąc lat twoje ziarna uśpione siłę budują w ciemnościach słońce jak ogrodniczka złotymi rękoma obudzi zieloną planetę... aż spełni się czasu następna odsłona 21 grudnia rok 2012
Wigilia, 24.12.2012
I co ci zostanie po wielkich pragnieniach ten pierwszy poranek, ten ostatni wieczór ta plama słoneczna co biegnie po ścianie to mleko rozlane jak mgławic początki gdy złapiesz dzieciaka i wrzucisz w ciemność piwnicy ostatniej nadziei, ostatniego tchnienia uciekać, uciekać przed klątwą jasności i co ci zostanie, modlitwa dziecinna aniele mój stróżu, ratuj skrzydłem białym może nie zapomnę wiosny może nie zapomnę twoich wspomnień, moich wielkich pragnień gdy skurczy się świat do jednego planu ognisko pod wzgórzem, dom pod lasu cieniem i ostatnia książka której nie przeczytam
| |
|
| |
Ruda Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 19 Lis 2011, 20:00 | |
| | |
|
| |
abigail Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Nie 20 Lis 2011, 19:15 | |
| Wow ! Nie napisałam w regulaminie, ale... Właściwie sama nie wiem... Można komentować, czy dopiero po/podczas głosowaniu? | |
|
| |
Medart Ćma nocna
Liczba postów : 121 Join date : 27/09/2011 Age : 51 Skąd : z przestrzeni między słowami...
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Nie 20 Lis 2011, 20:22 | |
| Ruda...jesteś WIELKA! To jest coś co kupuję bez jakichkolwiek rozdrobnień. Czysty dualizm, taniec Jin-Jang i jeszcze materia słowa. Dla mnie...bomba. | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Pon 21 Lis 2011, 07:46 | |
| Sprawiłeś że moja blada twarz oblała się purpurowym rumieńcem Dziękuje To skoro już komentujemy to chciałam powiedzieć że opowiadanie Zuzi bardzo mi się podoba.Opisy otoczenia są bardzo obrazowe a przy czytaniu momentu o tej ciszy przeszedł mnie dreszcz.Cisza zawsze mnie przerażała.Super Zuziu. | |
|
| |
zuzia Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Wto 22 Lis 2011, 14:15 | |
| | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Sob 26 Lis 2011, 21:02 | |
| No co tam?Gdzie reszta prac? | |
|
| |
zuzia Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Pon 28 Lis 2011, 13:46 | |
| | |
|
| |
zuzia Pająk swojak
| |
| |
zuzia Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Pon 05 Gru 2011, 09:47 | |
| Miałam nadzieję na jakiś świąteczny konkurs, ale chyba sobie wszyscy odpuścili Panowie artyści, kochane artystki Siedzę na tym Strychu, wyglądam przez okienko. Pada deszcz, na spacer nie można, odezwijcie się do Zuzi Nawet się pokłóćcie, ale niech się trochę dzieje do jasnej anielki | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 Pon 05 Gru 2011, 09:54 | |
| Ja chętnie z tobą porozmawiam:) jak masz pomysł na konkurs świąteczny to pisz, może znajdą się chętni. Ja na pewno | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 | |
| |
|
| |
| Konkurs na tryptyk - do 30 listopada 2011 | |
|