Dziki Piotrek Pająk swojak
Liczba postów : 221 Join date : 27/09/2011 Skąd : Żywiec
| Temat: 11.02.2012 Sob 11 Lut 2012, 06:39 | |
| I znów konkretny mrozik, minus 26 miałem rano. Ból w tym, że idąc do pracy muszę odczytać stan wody. Żeby go odczytać siekierą i łopatą muszę się przebić przez lód który zbiera się wokół łaty wodowskazowej. A dziś otwór zamarzł konkretnie. Nie miła robota, na końcu po pas jestem w białych kropkach zamarzniętej wody która chlapie przy wycinaniu otworu. Ale ładny, słoneczny dzionek ma być wiec tylko sie cieszyć | |
|
Ruda Pająk swojak
Liczba postów : 366 Join date : 24/09/2011 Age : 43 Skąd : ona jest ze snu a ubrana w codzienność
| Temat: Re: 11.02.2012 Sob 11 Lut 2012, 11:21 | |
| U mnie też ładnie ale ze spaceru nici bo wszyscy chorzy | |
|
abigail Pająk swojak
Liczba postów : 381 Join date : 25/09/2011 Age : 51 Skąd : Trzeci strych na lewo
| Temat: Re: 11.02.2012 Sob 11 Lut 2012, 14:58 | |
| Jejku, wy ciągle chorzy Ruda? Współczuję... U mnie Piotr chyba cieplej? | |
|
Ruda Pająk swojak
Liczba postów : 366 Join date : 24/09/2011 Age : 43 Skąd : ona jest ze snu a ubrana w codzienność
| Temat: Re: 11.02.2012 Sob 11 Lut 2012, 15:58 | |
| Myślę że po tamtym organizmy nam się osłabiły i teraz nas dopadło przeziębienie:) U nas przez większość dnia było -3 stopnie. Teraz jest -12 ale podobno to ostatni tak zimny tydzień.Zobaczymy | |
|
Medart Ćma nocna
Liczba postów : 121 Join date : 27/09/2011 Age : 51 Skąd : z przestrzeni między słowami...
| Temat: Re: 11.02.2012 Sob 11 Lut 2012, 18:39 | |
| W tę noc u mnie w Łodzi zamarzły kolejne dwie osoby. Łącznie tej zimy, tylko w moim województwie liczba ofiar doszła do 19 Przykro o tym pisać, ale w większości problem dotyczy ludzi bezdomnych, nie zaś drobnych pijaczków, którym przysnęło się po libacji. Schroniska dla takich osób są przepełnione, ale co najgorsze wcale nie wspomina się o warunkach tam panujących. Gdy w mediach pojawia się problem bezdomności, zaraz za nią idzie informacja o przytułkach, które oferują pomoc każdemu, kto jej potrzebuje. Niestety, sytuacja jest bardziej skomplikowana. Moja znajoma pisała w zeszłym roku pracę magisterską, poruszającą problem bezdomności i warunków, na jakie narażone są takie osoby. Dane są zastraszające. Schroniska oczywiście są, ale panuje w nich swoista selekcja przy udzielaniu kwatery. Ponadto na porządku dziennym jest przemoc i kradzieże na wielką skalę. Właśnie przez to głównie (nie przez alkohol, jak lubi sprzedawać to tv), wielu szczególnie starszych bezdomnych obchodzi schroniska szerokim łukiem. Wolą zaszyć się w pustostanach, pod mostami czy na działkach, niż być bici i zastraszani przez współmieszkańców. Zresztą sam znałem bezdomną osobę, która opowiedziała mi jakie "przygody" przeżywała w związku z dostaniem się do takiego ośrodka. Może to była trochę ubarwiona opowieść, ale wierzcie mi- nie chcielibyście przeżyć takich momentów w życiu. To, że tak na prawdę ludzie Ci pozostawieni są samemu sobie, nieco zarysowuje świetny serial "Głęboka woda", emitowany właśnie w TVP1. Warto obejrzeć. | |
|
abigail Pająk swojak
Liczba postów : 381 Join date : 25/09/2011 Age : 51 Skąd : Trzeci strych na lewo
| Temat: Re: 11.02.2012 Sob 11 Lut 2012, 22:38 | |
| Smutne to bardzo... ... ale mam nadzieje, że nie wszędzie tak jest. Ja znam z kolei opowieści z Bielska, gdzie w przytułkach źle nie jest... Oprócz państwowych jest też Brata Alberta. Stołówka, schronisko, "myjnia"... Ale jednak problem alkoholizmu tam jest wszechobecny... | |
|