| Pomocy - jaką książkę? | |
|
|
Autor | Wiadomość |
---|
Martti Ćma nocna
Liczba postów : 158 Join date : 26/09/2011 Age : 37 Skąd : Olsztyn
| Temat: Pomocy - jaką książkę? Czw 03 Lis 2011, 21:21 | |
| Niedługo mój znajomy obchodzi 30-te urodziny. Chciałbym mu podarować m.in. książkę. Czy jest coś, co możecie szczególnie polecić? Jakąś ciekawą pozycję, która Was szczególnie wciągnęła? | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
Liczba postów : 366 Join date : 24/09/2011 Age : 43 Skąd : ona jest ze snu a ubrana w codzienność
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pią 04 Lis 2011, 11:09 | |
| W księżycowa jasną noc -William Wharton. Powieść o tematyce wojennej
Ostatnio zmieniony przez Ruda dnia Pią 04 Lis 2011, 12:26, w całości zmieniany 1 raz | |
|
| |
Dziki Piotrek Pająk swojak
Liczba postów : 221 Join date : 27/09/2011 Skąd : Żywiec
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pią 04 Lis 2011, 12:11 | |
| Franck Thilliez "Pokój umarłych" lub "Las cieni". Mroczne kryminały, bardzo wciągające książki. | |
|
| |
Martti Ćma nocna
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pią 04 Lis 2011, 18:15 | |
| Dzięki | |
|
| |
Medart Ćma nocna
Liczba postów : 121 Join date : 27/09/2011 Age : 51 Skąd : z przestrzeni między słowami...
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Sob 05 Lis 2011, 22:47 | |
| Szczerze mówiąc to najpierw Ty powinieneś sprecyzować, w jakiego typu rzeczach gustuje ów znajomy. Bez tego nasze propozycje są trochę waleniem "kulą w płot"... | |
|
| |
Martti Ćma nocna
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pon 07 Lis 2011, 17:36 | |
| hm... no w sumie juz kupiłem | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
Liczba postów : 366 Join date : 24/09/2011 Age : 43 Skąd : ona jest ze snu a ubrana w codzienność
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pon 07 Lis 2011, 19:29 | |
| | |
|
| |
Martti Ćma nocna
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Wto 08 Lis 2011, 15:16 | |
| Sprawdziłem wszystkie zaproponowane przez Was propozycje i porównałem je z tym, co mogłoby się spodobać jubilatowi i ostatecznie wybrałem..."Grę w klasy" | |
|
| |
abigail Pająk swojak
Liczba postów : 381 Join date : 25/09/2011 Age : 51 Skąd : Trzeci strych na lewo
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Wto 08 Lis 2011, 21:09 | |
| Bardzo dobry wybór . Klasyka. I byłeś już? Kolega zadowolony? | |
|
| |
Maria Mol futerkowy
Liczba postów : 59 Join date : 28/09/2011 Age : 41 Skąd : Lwówek Śląski
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Sro 09 Lis 2011, 11:28 | |
| A o czym jest ta książka, bo nie czytałam? Ostatnio poszukuję ambitniejszej literatury, ale nie za bardzo wiem, ku jakiemu autorowi się skłaniać. | |
|
| |
Martti Ćma nocna
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Czw 10 Lis 2011, 16:59 | |
| - abigail napisał:
- Bardzo dobry wybór . Klasyka. I byłeś już? Kolega zadowolony?
Bardzo zadowolony:) on też powiedział, że to klasyka i pozycja, którą warto mieć na półce ] ale dziękuję mimo wszystko za wszystkie propozycje | |
|
| |
Medart Ćma nocna
Liczba postów : 121 Join date : 27/09/2011 Age : 51 Skąd : z przestrzeni między słowami...
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Czw 10 Lis 2011, 22:32 | |
| - Maria napisał:
- Ostatnio poszukuję ambitniejszej literatury, ale nie za bardzo wiem, ku jakiemu autorowi się skłaniać.
A co to znaczy ambitniejsza literatura, bo ja szczerze mówiąc sam się gubię? W życiu przeczytałem już na prawdę wiele, ale powiem Ci że ten termin stał się dla mnie z czasem coraz bardziej problematyczny i nastroił do niezbyt pochlebnych opinii. Wiele razy zdarzało mi się czytać arcydzieła (niby) literatury, które w mojej opinii były po prostu denne do bólu. Nie posądzajcie mnie od razu o daleko zaawansowany cynizm, ale czasami po prostu wydaje mi się że coś tu jest nie tak. Tyle że moje poglądy w tej kwestii zazwyczaj powodują burzę wśród ortodoksyjnych obrońców literatury. Nawet na swojej obronie pracy magisterskiej stoczyłem srogi bój o inne spojrzenie na realizm magiczny Ernsta Jungera. Ale...to tylko moje zdanie. Ja osobiście jestem sceptykiem jeśli chodzi o tzw. ambitniejszą literaturę. Przynajmniej w oddźwięku komercyjnym i marketingowym. A taki teraz niestety dominuje. | |
|
| |
abigail Pająk swojak
Liczba postów : 381 Join date : 25/09/2011 Age : 51 Skąd : Trzeci strych na lewo
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Czw 10 Lis 2011, 22:43 | |
| - Medart napisał:
- Maria napisał:
- Ostatnio poszukuję ambitniejszej literatury, ale nie za bardzo wiem, ku jakiemu autorowi się skłaniać.
A co to znaczy ambitniejsza literatura, bo ja szczerze mówiąc sam się gubię? W życiu przeczytałem już na prawdę wiele, ale powiem Ci że ten termin stał się dla mnie z czasem coraz bardziej problematyczny i nastroił do niezbyt pochlebnych opinii. Wiele razy zdarzało mi się czytać arcydzieła (niby) literatury, które w mojej opinii były po prostu denne do bólu. Nie posądzajcie mnie od razu o daleko zaawansowany cynizm... Nie , ale chętnie usłyszałabym Twoją listę 10-u książek wg. ciebie. | |
|
| |
Maria Mol futerkowy
Liczba postów : 59 Join date : 28/09/2011 Age : 41 Skąd : Lwówek Śląski
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pią 11 Lis 2011, 13:13 | |
| No sama nie wiem... Chodzi o książki z jakąś głębszą treścią, takie, z których warto coś wynieść dla siebie, może nawet historyczne... Fascynuje mnie literatura z okresu II wojny światowej, może coś w rodzaju "Innego świata"? A może coś o treściach psychologicznych, choć nie od razu jakieś fachowe podręczniki. Oczywiście wszystko w charakterze powieści.
Medart, wydaje mi się, że podzielam Twoje zdanie na temat "wielkich" książek... Kiedyś zdarzyło mi się czytać "Mistrza i Małgorzatę", książkę, nad którą nauczyciele w liceum rozpływali się w zachwytach, a tymczasem ja, czytając ją, zachodziłam w głowę, jak można było napisać coś tak głupiego. Albo "Ferdydurke". Tragiczna groteska, jeśli już mowa o lekturach.
Choć... Ostatnio przeczytałam książkę pt:. "Płacz radosna", która jest mocno zbliżona klimatem do "Ferdydurke" właśnie, ale im bardziej w głąb książki sądziłam, że autorka była chyba chora psychicznie, kiedy ją pisała, tym bardziej nie mogłam się od niej oderwać. To najlepsza groteska, jaką w życiu przeczytałam, od obrzydzenia, aż po śmiech do rozpuku! Polecam każdemu! :-) | |
|
| |
Medart Ćma nocna
| |
| |
abigail Pająk swojak
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pią 11 Lis 2011, 20:24 | |
| To poproszę to trzecie kryterium...! Takie max. . Proszę... ... (skaczę z niecierpliwości oczywiście ) | |
|
| |
Medart Ćma nocna
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pią 11 Lis 2011, 21:18 | |
| - abigail napisał:
- To poproszę to trzecie kryterium...! Takie max. .
Proszę... ... (skaczę z niecierpliwości oczywiście )
No dobrze. To jedziemy. O ile wiem, to najcenniejsze dla mnie tytuły. Ale dlaczego akurat te a nie inne, nie pytaj. Nie potrafiłbym odpowiedzieć. Emil Cioran-Upadek w czas Andriej Płatonow-Wykop Samuel Beckett-Teksty po nic L.F.Celine- Podróż do kresu nocy Jacek Baczak-Zapiski z nocnych dyżurów Soren Kierkegaard-Bojaźń i drżenie Zygmunt Haupt-Diabeł baskijski Ze dwa, trzy tytuły mógłbym tu jeszcze wepchnąć, ale nie chcę mi się teraz grzebać w biblioteczce a pewnie bym musiał, bo mogłem o czymś zapomnieć. | |
|
| |
abigail Pająk swojak
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pią 11 Lis 2011, 21:28 | |
| Ciekawe. Ani jednej nie znam . Ale przynajmniej wiem co czytać ... . Dzięki .... | |
|
| |
Medart Ćma nocna
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pią 11 Lis 2011, 22:14 | |
| | |
|
| |
abigail Pająk swojak
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Sro 15 Sie 2012, 20:56 | |
| | |
|
| |
Ruda Pająk swojak
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pią 17 Sie 2012, 06:47 | |
| ja niestety ostatnio nie mam czasu na czytanie ale mam nadzieje że się to wkrótce zmieni.może długie zimowe wieczory będą bardziej korzystne | |
|
| |
abigail Pająk swojak
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Pią 17 Sie 2012, 07:31 | |
| No, ja miałam urlop... Ale utknęłam na książce Zrozumieć Zwierzęta... Bardzo trudna lektura.
| |
|
| |
Ruda Pająk swojak
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? Nie 19 Sie 2012, 18:22 | |
| w takim razie powodzenia | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Pomocy - jaką książkę? | |
| |
|
| |
| Pomocy - jaką książkę? | |
|